Rundsmuts

Het moet ongeveer 12 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst alleen naar de studio mocht voor de opnames van een zelfgeschreven radiospot. Zénuwen. Koud zweet, rode vlekken in de nek… Niet alleen omdat ik mijn toen nog vrij verlegen bek moest opentrekken tegen een bende geluidstechnici van Antwerps allooi, maar vooral omwille van de twee manspersonen die mijn spotje zouden inspreken: Tom Van Dyck, toen al mijn held in Alles kan Beter, en Matthias Schoenaerts, toen al mijn natste droom.

Veel herinneringen aan die opnames heb ik niet meer – stuntelen in sexy gezelschap werkt duidelijk verdringing in de hand – maar ik herinner mij wel nog de Laplandmuts van Matthias: grofgebreid, diep over zijn ogen getrokken, een veilige wollige wereld voor een zoekende ziel.

Dat verborgen talent van toen lijkt in niets op de man die gisteren in De Laatste Show zat, vandaag in Humo staat en vanaf morgen te zien is in Rundskop. Schoenaerts duikt niet meer weg maar toont zijn talenten en V-halsborsthaar vlotjes aan het publiek.

Binnenpretjes, heb ik dan. En rode vlekken in de nek, dat ook.